Fit-ball - Légy Fitt

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fit-ball

ÓRATÍPUSOK

nyugis típusó, de intenzív óra
Egy pár éve trendi eszköznek számított, sok terem órarendjében szántak neki saját órát. Aztán megjelentek menőbb, nehezebb, robosztusabb eszközök, amik kitúrták őt a helyéről és sok helyen a szekrénybe került. Pedig szuper, hatékony és praktikus eszköz ő, a Fit-ball!
Remélem, most nem lepődsz meg nagyon azon, hogy a pufi, színes labda amin a kolléganőd ücsörög nem csupán irodabútor, hanem igazából egy fitnesz eszköz! Bár ez sem mindig volt így… A labdát 1963-ban az olasz származású, műanyag dolgokat gyártó Aquilino Cosani találta fel. Olyan eszközre volt szükség terápiás célból, ami ellenáll az összenyomásnak. A nagy labda levegővel van töltve, különböző átmérővel kapható, így kisgyermektől felnőtt korig, bárki használhatja. Az eredeti Pezzi ball, terápiás labdát elsősorban gyermekek rehabilitációjára használta Svájcban egy brit származású doktornő. A labdát ezért Swiss ball-nak is szokták nevezni.
A labdán végzett gyakorlatok előnye, hogy a testben lévő számos izomnak reagálnia kell a labda által okozott instabilitásra, hogy megőrizze a test egyensúlyt (értsd: ne ess fenékre). A gyakorlatozás így több izmot stimulál, mintha szilárd talajon végeznénk. Erre elektromiográfos (az izmok villamos tevékenységét mérő műszer) vizsgálatokat is végeztek, ami egyértelműen, kimutatta az aktívabb mélyizommunkát. A rehabilitációban a labda lehetővé tette, hogy nagy megerőltetés nélkül lehessen az adott izomcsoportot stimulálni. Például egy labdán végzett hasprés hatékonyabb, hisz miközben maga a felgördülés történik, a mély hasizmok és hátizmok stabilizálni kényszerülnek. Tehát ugyanahhoz a gyakorlathoz hozzáadódott egy plusz haszon. Ma már ilyen instabil alátámasztást más eszközökkel is biztosíthatunk: TRX, Bosu, Dynair, Softball, de ezek híján a lábujjhegyen vagy egy lábon állás is megteszi.
A labda sok iroda díszítőeleme, reméljük páran használják is azért. Mivel a labda instabil alátámasztás, így feltételezhető, hogy ha csak ülünk rajta az irodában, akkor is munkára bírja a has és hátizmokat, így az egész napos ülés közben egy kicsit trenírozza is őket. Ezzel annyi a baj, hogy a labdán is tudunk helytelenül ülni. A medence beállításában segíthet, de a vállunkat hátrahúzva, lapockánkat zárva nekünk kell tartani. Az biztos, hogy mocorgásra ösztökél, ami mindenképp mellette szól. Érdemes lehet beszerezni egyet, és felváltva használni a székkel. Semmiképp nem helyettesíti a sportot, mint ahogy busszal közlekedés, a boltba sétálás és a sorban állás sem.
A Fit-ball óra nem kevésbé hatékony, mint modernebb társai, de kezdőknek, idősebbeknek akár épp könnyítheti a feladatokat, mert pl. rajta ülve lehet súlyzózni, így nekik sem kell tőle félni. A labdát lehet használni súlyként is, ellenállásként és támasztékként is, de nyújtó gyakorlatok is végezhetők vele. A labdával végzett gyakorlatok a mélyizmokat (tartóizmokat) észrevétlenül (izomláz lehet!) erősítik meg, így belülről kifelé haladva építve a csodás alakot!
Forrás: http://pilatesmaskepp.cafeblog.huOktató:  H.TIMI, JULCSI

 
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz